בלוג עסקי: זכויות יוצרים באינטרנט

אחד הכלים שמשמשים אותנו לקידום אתרים אורגני, הוא הבלוג העסקי, אותו אנחנו ממלאים בתכנים ומאמרים מקצועיים הרלוונטיים לתחום העיסוק של האתר ומתאימים לקהל היעד של העסק. בדרך כלל, התכנים והמאמרים שעולים לבלוג העסקי, מכילים את הביטויים שאנחנו רוצים לקדם, אך נוסף לביטויים ולתוכן עצמו, אנחנו נעזרים בתמונות וקטעי וידאו על מנת להמחיש או לחזק את התוכן במאמר. יתרה מזאת, מי מאתנו שמנהלים גם עמודים עסקיים ברשתות החברתיות, משתמשים לרוב בקטעי סאונד ווידאו. ובכן, כל העזרים שצוינו לעיל, נכללים תחת "קניין רוחני", מה שאומר שהם מוגנים בחוק זכויות יוצרים. השימוש בעזרים הללו ללא אישור מהיוצר או בהיעדר רכישת זכויות היוצרים של האלמנט הרצוי, הוא לא חוקי.

זכות השימוש ביצירה שייכת ליוצר

חוק זכויות יוצרים, הוא חוק שנועד בכדי להגן ברמה המשפטית על יצירות מסוגים שונים של יוצרים ואמנים, כשהיצירה מוגנת למשך כל חייו של האמן ואף לאחר מותו (90 שנה). כאמור, היצירות הללו יכולות להיות תמונות, סרטוני וידאו, קטעי מוזיקה, גרפיקות, טקסטים ועוד. משמע – אין להשתמש ביצירותיו של אמן מבלי לקבל על כך אישור, וכן, קרדיט לא מזכה אתכם באישור שימוש ביצירה.

אגב, גם כשאתם כותבים מאמר או תוכן לאתר, חשוב להשתמש בטקסטים מקוריים שנכתבו על ידכם (או על ידי כותבי תוכן ששילמתם להם לכתיבת תוכן מקורי). מעבר לעובדה שזה עלול ליצור תוכן משוכפל ולפגוע בדירוגים של האתר שלכם – זה גם לא חוקי.

כיצד נשתמש ביצירות באינטרנט באופן חוקי?

בכדי להשתמש ביצירות של אדם אחר באינטרנט באופן חוקי ומבלי להסתכן בתביעה, תוכלו להיעזר במאגרי תמונות חינמיים, שמאפשרים שימוש חופשי גם לצרכים מסחריים. חשוב לקרוא את האותיות הקטנות ולוודא שאכן היצירה מותרת לשימוש חופשי. כמו כן, וודאו שהיא לא מותנית במתן קרדיט (ואם כן, אז ציינו קרדיט בתוכן עצמו). מעבר לזה, יש לא מעט מאגרי תמונות בתשלום, כך שברגע שרכשתם אישור לשימוש בתמונה, למעשה קיבלתם את האישור להשתמש בה באופן חוקי. גם ליצירות מסוגים שונים יש מאגרים, כמו מאגרי מוזיקה לשימוש בסרטונים, למשל ברשתות החברתיות יש מאגרים פנימיים, כלומר אם אתם בוחרים להעלות ולקדם סרטון בפייסבוק, תוכלו להשתמש במאגרי המוזיקה של פייסבוק. אותה ההתנהלות רלוונטית גם לגבי יוטיוב, רק שימו לב – מאגרי המוזיקה של פייסבוק תקפים רק אליה, כמו שמאגרי המוזיקה של יוטיוב מותרים לשימוש רק ביוטיוב.

תביעת זכויות יוצרים באינטרנט

שימוש ביצירה ללא אישור עלול להוביל לתביעת זכויות יוצרים, שעתידה להגיע לבית המשפט. בתביעה מסוג זה, תפקידו של בית המשפט להשוות בין היצירות ולקבוע אם אכן הופרו זכויות היוצרים. במקביל על הנתבע להוכיח שזכויות היוצרים שייכות לו.

יצירת תוכן מקורי

מעבר לשימוש ביצירות של אמנים אחרים (עם אישור זכויות יוצרים כמובן), תוכלו ליצור תוכן מקורי, כלומר, לעבוד מול מוזיקאי או איש סאונד שייצור עבורכם את המוזיקה הרלוונטית או לחילופין לרכוש את שירותיו של צלם מקצועי, שיצלם עבורכם תמונות מקצועיות לאתר.

 

במהלך כתיבת תכנים לבלוג והעלאתם, רצוי להשתמש בתמונות ותכנים מקוריים, אך אם אין באפשרותכם לצלם תמונות בעצמכם או ליצור את המוזיקה – השתמשו רק ביצירות שמותרות לשימוש, בין אם מדובר במאגרים חינמיים או בין אם אלה מאגרים בתשלום. אל תסתכנו בתביעת זכויות יוצרים באינטרנט ושמרו על האתר שלכם עשיר בתוכן מקורי ואיכותי, תוך הקפדה על שימוש חוקי ביצירות השונות.